
Schijnzelfstandigheid in de zorg
Om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers tegen te gaan werkt het kabinet aan een aanpassing van de wet. Dit kan gevolgen hebben voor het werken als zzp’er in de zorg. In dit artikel lees je hoe dit zit.
Om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers tegen te gaan werkt het kabinet aan een aanpassing van de wet. Dit kan gevolgen hebben voor het werken als zzp’er in de zorg. In dit artikel lees je hoe dit zit.
Het is niet vreemd dat er een groeiende behoefte is aan gekwalificeerd personeel in de zorgsector. Eerst hadden we de coronacrisis, daarna de inhaalzorg en laten we vooral het probleem van de vergrijzing niet vergeten. Vaste medewerkers raakten overwerkt of vonden elders een baan. Detachering is dan een ideale oplossing om personeelstekorten aan te vullen. Laten we eens kijken wat de belangrijkste factoren zijn om te overwegen.
Het is een vraag die de laatste tijd steeds vaker gesteld wordt: 'Zijn er te veel zzp'ers in de zorg?' Volgens een artikel van de NPO, is er een groeiende bezorgdheid over de toename van zzp'ers in deze sector. Het kabinet vreest dat het stijgende aantal zzp'ers het sociale stelsel kan ondermijnen en kan leiden tot een verhoogde werkdruk voor werknemers in vaste dienst.
Dankzij de coronasteun bleven omzet en winst in 2021, het tweede coronajaar, voor het grootste deel op peil. De totale VVT-sector (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) boekte 2,4% winst. Dit is 0,1% minder winst dan het jaar daarvoor, volgens een analyse van Intrakoop en Verstegen accountants over de jaarcijfers van 2021 van 471 zorgorganisaties in de VVT.
De GGZ Oost Brabant had in 2022 een heel bijzondere stagiair: Tonnie. Tonnie is een sociale robot die medewerkers ontzorgt en cliënten ondersteunt. De bedoeling is dat, als alles goed gaat, er binnen 3 jaar 100 sociale robots werken in Huize Padua, een GGZ-locatie in Oost-Brabant. Wat kan Tonnie allemaal en heeft hij of zij de stage succesvol doorlopen?
De zorg kwam in 2022 800 miljoen euro tekort. Een van de oorzaken hiervoor was de hoge inflatie. Uit berekeningen van verschillende sectoren blijkt dat de kosten in 2022 stegen met ruim 1,8 miljard euro.
Er zijn al tijden lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Mensen met psychische klachten moeten hierdoor lang wachten op de juiste zorg. Ook in 2023 geldt dat cliënten nog steeds lang wachten op een behandeling.
Het schrijven van een sollicitatiebrief is altijd spannend. Tenminste, dat zou het moeten zijn, want het kopiëren en gedeeltelijk aanpassen van een oude motivatiebrief leidt meestal tot niets. Trek daarom minstens een uur uit voor je sollicitatie in de zorgsector.
Het draaiende houden van een zorginstelling is een grote uitdaging. De zorg moet efficiënt, terwijl je dienstverlening optimaal moet zijn en blijven. Anno 2023 wordt het er niet makkelijker op.
De toenemende vergrijzing in Nederland is al tientallen jaren een feit. Dit issue staat op de agenda van de overheid en er zijn plannen voor. De Tweede Kamer erkent dat de vergrijzing problemen oplevert voor de huidige en toekomstige ouderenzorg, maar wat nu?
Nu is misschien wel de beste tijd om als zzp'er in de zorg te werken. Er is grote vraag naar flexibel inzetbare zorgprofessionals. Ziekenhuizen en instellingen lijden onder veel ziekteverzuim met een grote werkdruk als gevolg. En ook de thuiszorg heeft hier last van.
In het programma Goedemorgen Nederland riep Ab Osterhaus begin oktober iedereen op om zich te laten vaccineren. Hoewel het coronavirus deze winter minder gevaarlijk lijkt, is de druk op zorg en samenleving alweer gestegen, aldus de viroloog.