Kabinet: Volledige handhaving op schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de Wet DBA opgeven. Dit houdt in dat de Belastingdienst gaat controleren of er wel of niet sprake is van een gezagsverhouding tussen jou als zzp’er in de zorg en de opdrachtgever bij wie je werkt. Er komt een overgangsperiode van een jaar, waarin werkenden en werkgevers geen (vergrijp)boete zullen krijgen, mits ze kunnen aantonen dat ze maatregelen nemen om schijnzelfstandigheid aan te pakken.
Waarom?
Het kabinet wil voorkomen dat zelfstandigen zonder personeel worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk door werknemers in loondienst uitgevoerd zou moeten worden. Het doel is om de samenwerking tussen zelfstandige zorgprofessionals en zorgorganisaties duidelijker en professioneler te maken.
Uit een brief aan de Kamer valt te lezen: ‘Het kabinet realiseert zich dat de opheffing van het handhavingsmoratorium een spannend moment voor werkgevenden en werkenden kan zijn en inspanning vergt. Daarom wil het kabinet voorkomen dat partijen die aantoonbaar actief zijn met de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie direct na de opheffing van het handhavingsmoratorium met vergrijpboetes worden geconfronteerd. De Belastingdienst zal coulant omgaan met het opleggen van vergrijpboetes bij partijen die aantoonbaar kunnen laten zien dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie. In dat geval worden over het eerste kalenderjaar na beëindiging van het handhavingsmoratium geen vergrijpboetes bij correcties inzake de kwalificatie van de arbeidsrelatie opgelegd. Dit geldt zowel voor de werkgevenden als voor de werkenden. Er kunnen wel verzuimboetes worden opgelegd.’
Schijnzelfstandigheid voorkomen
Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, is het essentieel dat je als zzp’er in zorg voldoet aan de criteria voor ondernemerschap. Dit zijn o.a:
- Duidelijke afspraken/overeenkomsten maken: leg alle afspraken met de opdrachtgever schriftelijk vast; zoals de aard van de werkzaamheden, vergoeding, duur van de opdrachten en andere relevante informatie.
- Eigen materialen gebruiken: gebruik je eigen materialen en hulpmiddelen voor het uitvoeren van je werkzaamheden. - Dit versterkt je positie als zelfstandige.
- Werken voor meerdere opdrachtgevers: dit laat zien dat je een zelfstandige ondernemer bent en geen werknemer.
ZBW ondersteunt
Heb jij als zzp’er in de zorg via ZBW vragen over deze wet of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via 085 130 7880. Wij helpen jou graag verder!