Je hebt voor jezelf besloten dat je klaar bent voor een nieuwe baan in de zorg. Is het de volgende stap in je carrière of wil je jouw horizon verbreden door in een ander soort organisatie of vakgebied te gaan werken? Wat jouw reden ook is, je bent klaar voor een nieuw avontuur. Dus ga je solliciteren. De een vindt dat een leuke uitdaging, de ander wordt al zenuwachtig bij de gedachte eraan. Geen zorgen, door deze tips op te volgen ben jij goed voorbereid.
Onderzoek
Bedenk voordat je gaat solliciteren goed wat je wensen en mogelijkheden zijn. Je kunt jezelf niet optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek als je daar niet eerst over hebt nagedacht. Schrijf eens op welke functies je kunt en wilt uitoefenen. Bij wat voor organisatie wil je graag werken, welke werkzaamheden doe je graag, wil je de mogelijkheid hebben om een carrièrestap te maken in de toekomst en welke arbeidsvoorwaarden zijn voor jou belangrijk?
Een goed cv
Het vinden van een geschikte baan begint met een goed cv! Zorg voor een duidelijk en actueel cv, aangepast op de vacature waarop je reageert. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Moeite met het opstellen van een cv? Gebruik de CVWizard. Zo maak je een goed cv in slechts 3 stappen.
Kritische vragen
Heb je een goed cv opgesteld? Denk dan eens na over waarom de inhoud van je cv. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je de dingen die je niet leuk vond toch doorgezet of waarom ben je hiermee gestopt? Wat heb je ervan geleerd en hoe heeft deze ervaring weer geleid tot het beïnvloeden van andere keuzes? Dit zijn allemaal vragen die je potentiële werkgever je tijdens een sollicitatiegesprek ook kan stellen, wees dus goed voorbereid.
Neem er rustig de tijd voor, lees je cv nog eens goed door en stel jezelf steeds ‘wie-wat-waar-waarom-vragen’ totdat je bij de kern komt. Je kunt ook iemand anders deze vragen laten stellen, dat is meteen een goede sollicitatieoefening. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in een baan. Je kunt dit dan duidelijk aangegeven in het échte sollicitatiegesprek.
Zelfbewust
Het doel van dit alles is dat je zelfbewust bent; dat je weet wie je bent en wat je wilt. Dit vergemakkelijkt het proces van het vinden van een nieuwe, geschikte baan. Vind je het allemaal toch nog een beetje moeilijk of spannend? Dan helpen coaches van ZBW je graag bij het vinden van de antwoorden op die vragen. Zo komen we een stap dichter bij het vinden van de baan en werkgever die bij jou past.
Het sollicitatiegesprek
Heb je een gesprek met een van onze coaches gehad, dan helpen zij je graag verder. Want waarom zou je het alleen doen, als het samen kan? Hebben wij een goed beeld van wie je bent, wat je vaardigheden zijn en wat bij jou past? Dan stellen we je voor bij de werkgever met een passende vacature. Is deze geïnteresseerd, dan word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. In de meeste gevallen zit je tegenover twee personen.
Belangrijke tip! Kom op tijd! Wees altijd tien tot vijftien minuten eerder aanwezig, dan maak je een goede eerste indruk.
Bereid je goed voor
Zorg dat je iets weet over de organisatie waar je solliciteert: het type dienstverlening, services, uit hoeveel instellingen de organisatie bestaat, hoeveel werknemers er werken, welke vacatures hebben ze no meer open staan, enzovoort. Vaak is dit soort informatie op internet te vinden. Meestal vind je hier ook een sectie met nieuwsberichten die je kunt lezen, zo ben je ook op de hoogte van actuele ontwikkelingen in en rondom de organisatie. Bereid op basis daarvan enkele vragen voor over de organisatie en de functie waarop je solliciteert. Zo laat je merken dat je je goed hebt voorbereid en dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en de functie. Wees rustig en netjes, maar wél alert en niet té bescheiden!
Je zwakke punten
Maak altijd voor jezelf even een lijstje met je sterke punten, maar ook met een of twee zwakke punten (niemand is perfect en werkgevers vragen er vaak naar). Natuurlijk zorg je ervoor dat je vooral je sterke punten kunt beargumenteren. Verwijs daarbij ook naar je cv, wat gemakkelijk is als je de eerste tips ter harte hebt genomen.
Een duidelijke, heldere structuur en goede voorbereiding leiden tot een goed succesvol sollicitatiegesprek!
Verzorgd uiterlijk
Zorg dat je er verzorgd uitziet bij het sollicitatiegesprek. Maak gebruik van rustige en neutrale kleuren (blauw, zwart en wit). Geen kleding die kapot of vuil is. Je werkt immers in de zorg! Pas je gedrag en kledingkeuze zo nodig aan de cultuur van de organisatie aan. Wij kennen onze opdrachtgevers goed en kunnen je daarin natuurlijk ook adviseren.
Je houding en gedrag
De eerste indruk wordt voor 55% bepaald door je lichaamshouding, je voorkomen en je bewegingen. Jouw allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk. Maak oogcontact wanneer je een stevige hand geeft en toon een oprechte, vriendelijke glimlach. Ook je stem heeft invloed, ga het gesprek dus ontspannen in, praat rustig en bouw kleine pauzes in. Tot slot heeft ook je woordkeuze en zinsopbouw invloed op de indruk die je maakt. Nog een reden dat een goede voorbereiding essentieel is.
Goede argumenten
Je komt een stuk overtuigender en krachtiger over als je zelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt. Gebruik goede argumenten die toelichten waar jouw toegevoegde waarde ligt voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Dit heb je al gedaan bij het doornemen van je cv, maar durf het in het gesprek ook echt te benoemen. De opdrachtgever kan zo goed inschatten of je geschikt bent voor de functie en de organisatie waar je wilt werken. Niemand zit immers te wachten op een mismatch.
Klaar voor jouw volgende stap? Bekijk dan eens onze vacatures in de zorg.