Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

12 mei, de Dag van de Verpleging

Datum
11 mei 2021
Geplaatst door
Sanne van der …
12 mei - de Dag van de Verpleging

Op 12 mei 2021 is het weer de Dag van de Verpleging. Op deze dag zetten we massaal de Verplegers in het zonnetje. Maar waarom is deze dag eigenlijk in het leven geroepen? 

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen, ook in Nederland. In 1954 waren er initiatieven om op een onopvallende manier belangstelling voor het beroep te wekken en om meer meisjes te stimuleren om de verpleging in te gaan.

Geboortedag van Florence Nightingale 

Nederland viert de Dag van de Verpleging sinds 1964 op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale (ze werd wereldberoemd doordat zij als verpleegster soldaten verzorgde tijdens de Krimoorlog 1853-1856 en wenste voorafgaand aan deze oorlog de opleiding tot verpleegkundige naar een hoger niveau te tillen). De initiatiefnemer van deze dag was de Publiciteitscommissie van de ‘Federatie van Nederlandse Verenigingen, die de belangen van de verpleging en de verplegenden behartigen’, kort gezegd de Federatie. Deze vereniging van beroepsorganisaties volgde hiermee het besluit van de International Council of Nurses (ICN) om ‘International Nurses Day’ op 12 mei in het leven te roepen.

Waarom een Dag van de Verpleging? 

Het instellen van de Dag van de Verpleging had als doel dat de verpleging meer gewaardeerd werd, zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten. Op deze manier hoopte men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en de huidige verpleegkundigen te behouden. Deze dag had ook een belangrijke doelstelling. Namelijk het reflecteren van het beroep op de eigen deskundigheid en op de verantwoordelijkheid van de verpleegsters. Op deze dag werden dus niet alleen de Verplegers in het zonnetje gezet maar ging het om een groter doel. 

De vlag gaat uit voor de zorg

Zonder jullie was het zeker niet makkelijk geweest, vooral in de ze moeilijke tijden. Het team van Zorg- en Bemiddelingsbureau Witting wilt iedereen in de zorg extra bedanken voor al jullie inzet, toewijding en aandacht!

Terug naar overzicht