Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Blogpost

De Wet AVG : wat moet jij als zzp'er in de zorg allemaal in orde hebben?

Datum
02 mei 2024
Geplaatst door
AVG wet, zzp'er in de zorg, privacywet

Sinds 25 mei 2018 is de Wet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. Deze wet heeft betrekking op alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken en dit geldt natuurlijk ook voor zzp’ers in de zorgsector. 

Waarom is deze wet van belang en wat moet jij als zzp’er allemaal in orde hebben om aan deze wet te voldoen? Dit lees je allemaal verder in ons artikel!

Wat houdt de wet AVG in?

De AVG staat ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR). Het doel hiervan is om de privacy van mensen te beschermen door het gebruik van persoonsgegevens beter te reguleren en te beperken. 

Persoonsgegevens

Waarom is deze wet van belang voor jou als zzp’er in de zorg? Zoals eerder vermeld geldt deze privacywet voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken, dat geldt ook voor zzp’ers in de zorg. Persoonsgegevens gaan met name om naam en adresgegevens, telefoonnummers, of een klantprofiel van de zorgvrager. Verder wordt er nog onderscheid gemaakt naar het soort persoonsgegevens dat je gebruikt. 

Omdat het hierdoor gaat om gevoelige persoonsgegevens, gelden hier extra strenge eisen voor en dienen zzp’ers in de zorg extra voorzichtig hiermee om te gaan. 

Waar moet jij als zzp’er aan voldoen volgens de wet AVG

Dit hangt af van de rol die je hebt in de verwerking van persoonsgegevens.
We onderscheiden 2 rollen waar jij als zzp’er de meest te maken kan krijgen:

  • De zzp’er is een verwerkingsverantwoordelijke van persoonsgegevens

    • De AVG ziet jou als ‘verantwoordelijke’ wanneer je als zzp’er zelf bepaalt welke persoonsgegevens je verwerkt en waar je deze informatie opslaat. Dit betekent dus dat je zelf verantwoordelijk bent voor het goed verwerken van deze persoonsgegevens en dien je te voldoen aan de verplichtingen van de AVG
  • De zzp’er valt onder intern beheer
    • Dit is wanneer jij als onderaannemer voor een andere zorgorganisatie werkt, waar de zorgorganisatie zelf de zorgovereenkomst met het cliënt heeft afgesloten. Jij valt dan onder het interne beheer van die organisatie en dien je te voldoen aan de AVG richtlijnen van de organisatie.

Wat moet jij als zzp’er in de zorg allemaal in orde hebben?

De privacywet eist dat jij als zzp’er in de zorg enkele documenten in orde moet hebben, en dat je ook bepaalde stappen moet nemen om aan de AVG wet te voldoen. De reden hiervoor is zodat dat de personen wiens persoonsgegevens verwerkt worden geïnformeerd zijn over de verwerking van hun gegevens. Verder vraagt AVG dat bedrijven een overzicht hebben van welke persoonsgegevens zij verwerken en waarom die verwerkt worden. Via deze link tref je 10 stappen die je kan helpen om aan de AVG te voldoen

Bronnen: www.zzp-erindezorg.nl

www.zzp-nederland.nl 

www.ondernemersplein.kvk.nl

Terug naar overzicht