Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar overzicht
Nieuwsbericht

GGZ dreigt te imploderen

Datum
11 mei 2022
Geplaatst door
Team Bambuu
GGZ

Veel ggz-instellingen verkeren in een benarde financiële positie. Als de trend van de eerste maanden van 2022 doorzet, wacht een groot aantal ggz-instellingen een miljoenenverlies. Deels is deze verslechtering in financiën te wijten aan de invoering van het zorgprestatiemodel, want de verwachte verbetering door dit nieuwe vergoedingenstelsel is nog niet zichtbaar. 

Toegankelijkheid GGZ staat onder druk

De toegankelijkheid en beschikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg voor de meest kwetsbare cliënten staat onder druk. Laat de sluiting van een aantal belangrijke afdelingen ons zien dat we tegen de grenzen van het kunnen aanlopen?

Wat veroorzaakt de verslechterende financiële gezondheid van ggz-instellingen?

Overmatige en toenemende administratieve lasten en ingewikkelde versnipperde financiering zijn nog aan de orde van de dag. Het nieuwe vergoedingenstelsel moet zich immers nog bewijzen.

Naast de veranderingen in het vergoedingenmodel, dragen verschillende andere oorzaken bij aan de verslechterende financiële gezondheid van ggz-instellingen.

De ggz worstelt, net als veel andere zorginstellingen, met de nasleep van corona. De lockdowns en het thuiswerken bemoeilijkte de dienstverlening en verlaagde de productiviteit. Maar ook de nog besmettelijkere omikronvariant veroorzaakt problemen. Niet alleen is het aantal afzeggingen door cliënten aanzienlijk, maar ook het ziekteverzuim onder ggz-personeel is met circa 10% zeer hoog te noemen. 

Er is voortdurend personeelstekort in de zorg

Instellingen in de ggz kampen met opbrengstverlies door de steeds kleinere marges, mede door oplopende kosten vanwege inhuur van tijdelijke krachten om het personeelstekort tegen te gaan.

ZBW-zorgbemiddeling kan daarin een kentering brengen. Als bemiddelingsplatform zijn we een actieve schakel tussen zzp’ers, medewerkers en opdrachtgevers in de zorg. Wij koppelen vacatures aan werkzoekenden en halen de druk van een sollicitatieprocedure weg bij de opdrachtgevers.

Met kennis en ervaring in de zorgsector, ondersteunt ZBW werkgevers en zorgprofessionals, iedere dag weer. Door een intensieve coöperatie van professionals op specifieke vakgebieden hebben we alle disciplines in huis om samenwerkingen succesvol te laten verlopen. We bieden een betrouwbaar netwerk voor zorgprofessionals en zorginstellingen. Neem gerust contact met ons op over personele oplossingen binnen de ggz. 

Noodkreet van de ggz aan beleidsmakers

“Maak vaart met de noodzakelijke akkoorden en programma’s, en let daarbij op de soms benarde situatie van juist de belangrijkste systeeminstellingen in de ggz. Keer het tij in het Integraal Zorgakkoord, de Toekomstagenda ggz en andere programma’s”.

Met deze woorden richt Nederlandse ggz-directeur Veronique Esman zich tot verzekeraars, VNG, DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) en de overheid. De Nederlandse ggz roept beleidsmakers op om iets te doen aan deze, steeds nijpender wordende, positie van ggz-instellingen.

Zorg dat mentale gezondheidszorg in Nederland toegankelijk is voor mensen die dat nodig hebben, kwalitatief op peil kan blijven en dat professionals hun werk in de ggz goed kunnen blijven doen.

 

 

 

Terug naar overzicht